ΚοινωνίαΣημαντικότερα

6 κρούσματα στα Μέγαρα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα συνολικά κρούσματα στη χώρα από τον ιό του Δυτικού Νείλου έφτασαν τα 7,εκ των οποίων τα 6, υπάρχει η εκτίμηση ότι προέρχονται από τα Μέγαρα και την ευρύτερη περιοχή. Στην νεότερη (5/7/2018) εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ τα κρούσματα που αναφέρονται στην περιοχή μας ανέρχονται σε έξι, αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο νεότερος σε ηλικία ασθενής είναι 13 χρόνων και ο μεγαλύτερος 66 χρόνων. Δύο ασθενείς παραμένουν ακόμη νοσηλευόμενοι σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.

 

Αναγκαία η προστασία από τα κουνούπια

 

 

Τα κρούσματα έχουν θέσει σε συναγερμό τους πολίτες που λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ανάλογα αντιδρούν και οι αρχές με ψεκασμούς.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών, ανεμιστήρων κ.λπ. Επιπρόσθετα, συστήνεται η λήψη μέτρων για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, που περιλαμβάνουν αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και χωράφια, απομάκρυνση των στάσιμων νερών με αναποδογύρισμα ή κάλυψη όλων των δοχείων/περιεκτών που συγκρατούν νερό (π.χ. κάλυψη με σίτα των αγωγών εξαερισμού των βόθρων) ή με τακτικό άδειασμα του νερού (τουλάχιστον κάθε επτά ημέρες).

Υπενθυμίζεται ότι, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί τα έτη 2010-2014 και 2017, κατά τους θερινούς μήνες, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες.

Δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα και κατά την τρέχουσα περίοδο 2018, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές.

 

 

Ενέργειες του Δήμου Μεγαρέων

Ο Δήμος Μεγαρέων ανακοίνωσε ότι είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και από τις αρχές του μηνός Ιουνίου  έχει προβεί σε ψεκασμούς τόσο στα Μέγαρα όσο και στη Νέα Πέραμο προκειμένου να προληφθεί η οποιαδήποτε δυσμενής εξέλιξη του φαινομένου της υπάρξεως κουνουπιών, που μεταφέρουν τον ιό του “Νείλλου” στην ευρύτερη περιοχή μας. Συνεργεία του Δήμου έχουν ξεκινήσει ψεκασμούς ευρείας κλίμακος σε καθημερινή βάση (Προνυμφιοκτονία) με Βάκιλο σε όλα τα φρεάτια των Ομβρίων της πόλης τόσο εντός σχεδίου πόλεως όσο κι εκτός.

Επίσης από χθές (28 Ιουνίου 2018) έχουν ξεκινήσει επαναλαμβανόμενοι ψεκασμοί  (ακμαιοκτονία) σε όλες τις περιοχές των Μεγάρων και της Νέας Περάμου σε όλο το παραλιακό μέτωπο (Ακρογιάλι, λιμάνι Νέας Περάμου, Πέραμα, Πάχη, Βαρέα) και σε χώρους όπου υπάρχουν εστίες απορριμμάτων.

Την Παρασκευή 29 Ιουνίου συνεργεία του Δήμου πραγματοποίησαν ψεκασμούς στην περιοχή των οδών Ομήρου και Νίσσου στα Μέγαρα και σε ακτίνα εκατό (100) μέτρων από το αντλιοστάσιο του Βιολογικού Καθαρισμού της ΔΕΥΑΜ ο οποίος εφάπτεται ανατολικά της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου.

Όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής εργάζονται πυρετωδώς έτσι ώστε να προληφθούν περαιτέρω δυσάρεστες καταστάσεις για την υγεία των πολιτών. Τέλος ο Δήμος προγραμματίζει άμεσα την πραγματοποίηση ημερίδας, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, για την ευρύτατη ενημέρωση των πολιτών ενώ συνεργεία με προσωπικό του Δήμου και της Περιφέρειας την Δευτέρα 2 Ιουλίου θα επισκεφθούν γειτονιά σε γειτονιά μοιράζοντας έντυπο ενημερωτικό υλικό.

 

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε ότι «Όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος στην αρχή του καλοκαιριού κάναμε ότι προβλέπεται σχετικά με την πρόληψη και την προστασία των πολιτών από τον κίνδυνο των κουνουπιών.

Ιδιαίτερα δε από την πρώτη στιγμή που υπήρξε το φαινόμενο  ύπαρξης κουνουπιών,  που μεταφέρουν τον ιό των “κουνουπιών του Νείλου” στην περιοχή μας, ο Δήμος Μεγαρέων βρίσκεται σε ετοιμότητα και  ενήργησε αστραπιαία έτσι ώστε να  προληφθεί και να αντιμετωπιστεί κάθε τυχόν δυσάρεστη εξέλιξη.

Ο Δήμος πραγματοποιεί και θα συνεχίσει να το κάνει ψεκασμούς ευρείας κλίμακος σε όλες τις περιοχές του Δήμου πάντα σε συνεννόηση με την Διεύθυνση Υγιεινής της Δυτικής Αττικής και με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Παρακαλώ τους συμπολίτες να φροντίσουν έτσι ώστε να μην υπάρχουν εστίες που είναι δυνατόν να προσελκύουν τα κουνούπια όπως λογου χάριν απορρίμματα, στάσιμα νερά κλπ.

Σε κάθε περίπτωση συνιστάται ψυχραιμία και η κατάσταση γενικώς ελέγχεται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο με όλες τις απαραίτητες ενέργειες.»

 

 

 

Πληροφορίες για την Προστασία από τα Κουνούπια

Για να αντιμετωπιστεί άμεσα και δραστικά το πρόβλημα των κουνουπιών ο Δήμος Μεγαρέων εγκαίρως εφαρμόζει προγράμματα ψεκασμού σε όλες τις περιοχές, που συνιστούν εστίες επώασης και ανάπτυξής τους.

Αυτό γίνεται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής και με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)

Επίσης στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού διενεμήθη από προσωπικό του Δήμου πόρτα – πόρτα,  έντυπο υλικό με χρήσιμες πληροφορίες.

 

Ποια είναι τα συµπτώµατα της λοίµωξης από ιό του ∆υτικού Νείλου;

Το 80% των ατόµων που µολύνονται παραµένουν ασυµπτωµατικοί, το 20% εµφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (<1%) εµφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο, που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστηµα.

Ασυµπτωµατική λοίµωξη: Το 80% (4 στα 5) των ατόµων, που µολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύµπτωµα.

Ήπια νόσος: Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών, που µολύνονται µε τον ιό αναπτύσσουν ήπια συµπτωµατολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναµία, πόνους στους µυς και τις αρθρώσεις, εµέτους και µερικές φορές δερµατικά εξανθήµατα (στον κορµό) και διόγκωση των λεµφαδένων. Τα συµπτώµατα φεύγουν σε 4-7 ηµέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.

Σοβαρή µορφή νόσου: Λιγότερα από 1 στα 100 άτοµα (κυρίως άτοµα µεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή µορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/µηνιγγίτιδα). Τα συµπτώµατα της σοβαρής νόσου περιλαµβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαµψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισµό, κώµα, τρόµο, σπασµούς, µυϊκή αδυναµία και παράλυση.

 

Πόσο σύντοµα εµφανίζονται τα συµπτώµατα;

Μετά το τσίµπηµα του κουνουπιού µεσολαβούν συνήθως 2-14 ηµέρες (χρόνος επώασης) µέχρι την εµφάνιση των συµπτωµάτων.

Πόσο διαρκούν τα συµπτώµατα από τον ιό του ∆υτικού Νείλου;

Συνήθως διαρκούν µερικές µέρες, αν και µερικές φορές η διάρκεια είναι µεγαλύτερη. Τα συµπτώµατα της σοβαρής µορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/µηνιγγίτιδα) µπορεί να διαρκέσουν µερικές εβδοµάδες.

Πώς θεραπεύεται η λοίµωξη από τον ιό του ∆υτικού Νείλου;

∆εν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίµωξη από τον ιό του ∆υτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συµπτώµατα περνούν µόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευτούν χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία (χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, πιθανή εισαγωγή σε µονάδα εντατικής θεραπείας για µηχανική αναπνευστική υποστήριξη κ.λπ.).

Υπάρχει εµβόλιο για τον ιό του ∆υτικού Νείλου;

∆εν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιµο εµβόλιο έναντι του ιού.

Γιατί λέγεται ιός του ∆υτικού Νείλου;

Ονοµάστηκε έτσι γιατί αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του ∆υτικού Νείλου, στην Ουγκάντα το 1937.

Υπάρχει πιθανότητα να µολυνθώ αν κάνω

µετάγγιση αίµατος ή µεταµόσχευση;

Παρότι υπάρχουν κάποιες µεµονωµένες αναφορές για µετάδοση του ιού µε αυτό τον τρόπο, θεωρείται πολύ σπάνιος τρόπος µετάδοσης.

 

Τι µπορώ να κάνω για να αποφύγω τη µόλυνση;

– Να αποφεύγω τα τσιµπήµατα των κουνουπιών

  1. Χρήση εντοµοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρµα και πάνω από τα ρούχα. Χρησιµοποιούνται δραστικές ουσίες, µεταξύ των οποίων το DEET (ΝΝ διεθυλο-µετα-τολουαµίδη), ικαριδίνη ή πικαριδίνη (Picaridin KBR 3023) και φυσικές ουσίες όπως αιθέρια έλαια ευκαλύπτου (που όµως έχουν σχετικά µειωµένη εντοµοαπωθητική δράση). Ο χρόνος δράσης των εντοµοαπωθητικών ουσιών κυµαίνεται από 1 έως 4-5 ώρες. Για τα εντοµοαπωθητικά που περιέχουν DEET προτιµώνται τα σκευάσµατα µε συγκέντρωση 30-50% για τους ενήλικες και 10-30% για τα παιδιά. ∆εν υπάρχει αντένδειξη για τη χρήση σε εγκύους και θηλάζουσες µητέρες, ενώ δεν συστήνεται η χρήση τους στα βρέφη µέχρι 2 µηνών. Τα εντοµοαπωθητικά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται µετά τα αντιηλιακά, και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή µε το στόµα, τα µάτια και τον βλεννογόνο της µύτης. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.
  2. Χρήση εντοµοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. περµεθρίνη), ουσίες που προσβάλλουν το νευρικό σύστηµα των εντόµων και τα αποπροσανατολίζουν. Κυκλοφορούν στο εµπόριο στις εξής µορφές: αερόλυµα (αεροζόλ), ταµπλέτες, εξατµιζόµενο διάλυµα, σπιράλ («φιδάκια») κ.λπ. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. ∆εν πρέπει να εφαρµόζονται στο δέρµα.
  3. Προσοχή κατά τις σηµαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιµπήµατα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που µεταφέρουν τον ιό τσιµπούν από το σούρουπο µέχρι το χάραµα.
  4. Χρήση κατάλληλων ενδυµάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώµα (µακριά µανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσµατικά είναι τα ανοιχτόχρωµα και φαρδιά ρούχα.
  5. Συχνά λουτρά καθαριότητας για την αποµάκρυνση του ιδρώτα.

– Να αποφεύγω τα κουνούπια στο σπίτι

  1. Αντικουνουπικά πλέγµατα (σίτες που εµποδίζουν τη δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγµατα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.
  2. Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές µε µεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών µέσων (όπως χρήση εντοµοαπωθητικών σε βρέφη <2µηνών). Είναι πιο αποτελεσµατικές όταν είναι εµβαπτισµένες σε εντοµοαπωθητικό.
  3. Αποµάκρυνση του στάσιµου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα µέρη του κήπου, ώστε να µην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιµνάζοντα νερά που αποτελούν σηµεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σηµειώνεται ότι ακόµα και το έδαφος που παραµένει για µεγάλα διαστήµατα υγρό µπορεί να αποτελέσει σηµείο εναπόθεσης αυγών.
  4. Χρήση ανεµιστήρων ή κλιµατιστικών. Ο δροσερός αέρας µειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεµιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόµων.
  5. Καλό κούρεµα γρασιδιού, θάµνων, φυλλωσιών (σηµεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).
  6. Χρήση λαµπτήρων κίτρινου χρώµατος για τον φωτισµό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

Όταν στην περιοχή μας υλοποιούνται προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, χρειάζεται να χρησιμοποιούνται εντομοαπωθητικά;

Ναι διότι τα προγράμματα αυτά δεν εκμηδενίζουν τον κίνδυνο. Γι αυτό και η ατομική προστασία είναι απαραίτητη.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)

Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης (Τηλ: 210 52 12 054)

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πασχαλινό Παζάρι για το “Χαμόγελο”

Η πίτα των εργαζομένων της Καθαριότητας-Πρασίνου του Δήμου Μεγαρέων

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων