ΠολιτικήΣημαντικότερα

3η Μονάδα Ψυχικής Υγείας από την Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Ψυχολογίας στα Μέγαρα;

Νέα συμφωνία με την ΑΜΚΕ του Γ. Κούτα για Κέντρο Ημέρας Αυτισμού υπέγραψε η διοίκηση Π. Μαργέτη μετά τη λειτουργία του πρώην γηροκομείου ως κέντρο άνοιας που είχε υπογραφεί από τη διοίκηση Γρ. Σταμούλη

Π. Μαργέτης: «Πολλαπλά οφέλη για τον Δήμο»

Σ. Κορώσης: «Ο Δήμος γίνεται όχημα χρηματοδοτήσεων για την ΑΜΚΕ»

Σ. Πιλίλης: «Ό, τι είναι τζάμπα, δεν μπορεί να το δέχεται η διοίκηση άκριτα»

Αντιπαράθεση, γόνιμη μεν με …άρωμα από το κτίριο του πρώην γηροκομείου δε, μεταξύ των νέων παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων, που εκλήθη στη συνεδρίαση της 12ης Φεβρουαρίου, να εγκρίνει εισήγηση της διοίκησης Παναγιώτη Μαργέτη για νέα μονάδα ψυχικής υγείας από την ΑΜΚΕ «Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Ψυχολογίας», με επιστημονικό υπεύθυνο τον Γιώργο Κούτα.

Κέντρο ημέρας αυτισμού προτείνεται προς το Υπουργείο Υγείας να δημιουργηθεί και να χρηματοδοτηθεί στα Μέγαρα, έπειτα από τη συμφωνία που κατέληξαν η ΑΜΚΕ και η διοίκηση του Δήμου, ενώ κατά πλειοψηφία αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων.

Στη συζήτηση που διεξήχθη, η μείζων κυρίως αντιπολίτευση εξέφρασε αντιρρήσεις. Επί της ψηφοφορίας, η εισήγηση της διοίκησης Π. Μαργέτη για Προγραμματική Συμφωνία του Δήμου Μεγαρέων και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» για την ίδρυση και λειτουργία μονάδας ψυχικής υγείας «Κέντρο Ημέρας Αυτισμού», εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Σπύρος Κορώσης, Γιάννης Σεβαστής, Κωνσταντίνος Μεντζελιώτης, Γιάννα Ρήγα, Κωνσταντίνος Φυλακτός, όπως και λευκό ψήφισε η Αντιδήμαρχος Νέας Περάμου Ελπίδα Χονδρίδου.

Αρχικά, ο Γιώργος Κούτας πήρε το λόγο για να εισηγηθεί του θέματος, αναφέροντας ότι το προτεινόμενο Κέντρο ημέρας αυτισμού σκοπεύει στην αντιμετώπιση κατηγοριών ψυχικών παθήσεων όπως η άνοια, η νοητική στέρηση και ο αυτισμός:  «Η πρόταση, αυτό το μνημόνιο που προσπαθούμε να φτιάξουμε με τον Δήμο, είναι αρχικό πρώτο στάδιο στην αξιολόγηση της πρότασης. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν προς τέλος Φεβρουαρίου. Θα υπάρχει δυσκολία στο αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά επειδή υπάρχει προηγούμενο στη συνεργασία θα παίξει ρόλο. Αν μπορέσουμε να φέρουμε το έργο στα Μέγαρα είναι διαγωνιστική διαδικασία με αυστηρή προϋπόθεση η συνέργεια με τους δήμους». «Είναι πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία» ανέφερε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Μαργέτης

Σειρά ερωτήσεων υπέβαλε ο Σπύρος Κορώσης στον Γ. Κούτα, για το κτίριο, την καταλληλότητά του και το πόσα άτομα θα μπορεί αν φιλοξενεί. Για το αν θα συνεργαστεί με τον σύλλογο ΑΜΕΑ Μεγάρων ρώτησε η Γιάννα Ρήγα: «ή θα κλείσει το κέντρο και θα χάσουν 10 άτομα τη δουλειά τους;».

«Θα τον βοηθήσουμε με τη δική μας εμπειρία και τεχνογνωσία, απάντησε ο Γ. Κούτας, για να εξυγιανθεί οικονομικά θα κοιτάξουμε από κοινού στις επόμενες φάσεις του υπουργείου να βρούμε από κοινού να κατέβουμε. Είναι ένας αυτόνομος οργανισμός οι εργαζόμενοι του είναι εργαζόμενοι του, δεν πρόκειται να τον μπερδέψουμε ή εμείς να απορροφήσουμε δικό του προσωπικό η ασθενείς. Η συνεργασία είναι σε επιστημονικό επίπεδο. Κάποιοι εργαζόμενοι έχουν έρθει σε επαφή να τους αναλάβω εγώ». Αγωνία επίσης για τον σύλλογο ΑΜΕΑ εξέφρασε και ο Στέφανος Φουρνάρης, καθώς ρώτησε αν μπορεί να βοηθήσει σε σχέδιο εξυγίανσης του συλλόγου ΑΜΕΑ, και ο Γ. Κούτας απάντησε ότι θα μπορέσουμε να κατεβούμε από κοινού σε επόμενο πρόγραμμα.

«Σας ζητάω σαν χάρη που μπορεί να ψηφίσω και ναι να καλύψετε ένα χρέος και αυτό το ποσό. Σας το ζητώ σαν χάρη να μου κάνετε εύκολο το «ναι» μου» είπε ο Στέφανος Φουρνάρης. «Η χρηματοδότηση είναι από συγκεκριμένα κεφάλαια για συγκεκριμένο στόχο και σκοπό με διαρκή έλεγχο. Κάποιοι εργαζόμενοι του συλλόγου ΑΜΕΑ ήδη έχουν έρθει σε επαφή μαζί μου και έχω αναφέρει ότι θα τους αναλάβω εγώ. Έχω μάθει να σκέφτομαι μακροπρόθεσμα. Η ανάγκη που υπάρχει στο σύλλογο ακόμα και κάποιος να το καλύψει σήμερα θα υπάρχει και αύριο αν δεν υπάρχει επενδυτική σκέψη».

Δίνοντας διευκρινίσεις, αναφέρθηκε ότι οι ασθενείς δεν θα πληρώσουν τίποτα, όπως διευκρίνισε ο Γ. Κούτας, καθότι ο φορέας είναι εποπτευόμενος του Υπουργείου Υγείας. Τα χρήματα που εισπράττει ο φορέας είναι για τη λειτουργία του και οι πρώτοι 18 μήνες είναι χρηματοδότηση Ταμείου Ανάκαμψης και στη συνέχεια θα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο υγείας και ως μονάδα δε θα διακόψει τη λειτουργία της.

Ο δήμος θα συμβάλλει στη λειτουργία του κέντρου ημέρας με τις υπηρεσίες που διαθέτει, ΚΕΠ Υγείας, Δημοτική Βιβλιοθήκη, κλπ. Ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Σάλτας τόνισε δε αρκετές φορές ότι «ο δήμος μπαίνει υποστηρικτικά σε όσα είπε ο δήμαρχος και τίποτα άλλο ούτε σε αδειοδότηση ούτε τίποτα αυτό θα το δουλέψει ο κύριος Κούτας, εμείς μπαίνουμε μόνο υποστηρικτικά, για να πάρει τα μπόνους και να αξιολογηθεί η δομή του κ. Κούτα. Ούτε σε ακίνητο, ούτε σε οικοτεχνική υποδομή, μπαίνουμε.».

«Πρέπει να σταθούμε στο ότι αυτή η συνεργασία φέρνει μια νέα δομή  υγείας στα Μέγαρα» επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Γεωργακής.

Σπύρος Κορώσης: «Δομές ψυχικής υγείας είχαν γίνει όχημα προσλήψεων για τη διοίκηση Σταμούλη

Ο Δήμος γίνεται όχημα για να παίρνει χρηματοδοτήσεις ένας φορέας»

Ο Σπύρος Κορώσης ανέφερε : «Ο δήμος δεν συμμετέχει αλλά δεν κερδίζει και τίποτα. Ο δήμος γίνεται όχημα για να παίρνει χρηματοδοτήσεις ένας φορέας. Πείτε μου ποιο το όφελος των δημοτών μας. Δε θέλω να πάω στην κουβέντα, την οποία την κάναμε όλοι προεκλογικά, ότι το γηροκομείο έγινε όχημα προσλήψεων για τη διοίκηση Σταμούλη και εκεί πάει και αυτό. Θα ψηφίσουμε κατά, εκτός και αν μας αποδείξετε ότι έχει όφελος ο Δήμος από αυτή τη δομή.

Σταύρος Φωτίου: «Γιατί συνεχίζετε τις σκοτεινές διαδρομές που λέγατε ότι είχε η διοίκηση Σταμούλη με τη συγκεκριμένη εταιρεία;»

Ο Σταύρος Φωτίου, από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, ανέφερε: «Ψηφίσατε όχι στο γηροκομείο, γιατί έτσι σας συνέφερε πολιτικά τότε. Δώσαμε ένα κτίριο χωρίς λεφτά, τότε δεν υπήρχε ανάγκη ασθενών, που δεν ψηφίσατε; Είναι η τρίτη φορά που ο Δήμος γίνεται όχημα για να πάρει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή η ΑΜΚΕ. Θα μπορούσαμε να προτείνουμε να γίνει ο κ. Κούτας σύμβουλος του δημάρχου.  Τότε κ. Νικολάου που δεν ψηφίσατε δεν υπήρχε ανάγκη; Πολλοί ψηφίζουμε «ναι», γιατί είμαστε σε ένα συνδυασμό. Ο κ. Κούτας ασχολήθηκε με την πολιτική και αυτό δείχνει συναλλαγή πολιτική. Αυτά μας έχουν προβληματίσει για αυτό είπαμε «όχι» και θα ξαναπούμε «όχι». «Αφού ήταν σκοτεινές οι διαδρομές με την εταιρεία αυτή, γιατί γίνεται 3η παραχώρηση σε αυτή την εταιρεία; Γιατί συνεχίζετε;» τόνισε ο Σταύρος Φωτίου.

«Καταλαβαίνω ότι θα ψηφίσετε θετικά» είπε ο Σπύρος Νικολάου. «Για άλλη μια φορά καταλαβαίνετε λάθος». «Για ακόμα μια φορά δεν καταλαβαίνετε» απάντησε ο Σπύρος Κορώσης.

Σωτήρης Πιλίλης: «Ό, τι είναι τζάμπα, δεν μπορεί να το δέχεται η διοίκηση άκριτα»

«Με την ιδιότητά μου ως γιατρός θα ήταν ασύμβατο να πω όχι σε μια τέτοια δομή ψυχικής υγείας σε κάθε μονάδα που προάγει την δημόσια υγεία, ανέφερε ο Σωτήρης Πιλίλης.

Η αλήθεια είναι ότι μας ήρθε μια εισήγηση την Παρασκευή χωρίς να μπορούμε να ενημερωθούμε, μια εισήγηση έωλη, μια έκθεση ιδεών στην οποία νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να μας απαντήσει ο κ. Κούτας, γιατί ο άνθρωπος το συμφέρον της εταιρείας του κοιτάζει, αλλά θα έπρεπε να μας απαντήσει η διοίκηση για το πλάνο το οποίο έχει. Ο κ. Κούτας έχει ένα όραμα, καλά κάνει… αλλά ο Δήμαρχος θα έπρεπε να μας απαντήσει καλύτερα, γιατί είναι μια εισήγηση που με μπέρδεψαν ακόμα περισσότερο οι απαντήσεις του κ. Κούτα. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς είχατε την ευκαιρία να μελετήσετε, όχι να διαβάσετε 28 σελίδες… ίσως εγώ δεν τα κατανοώ καλά τα πράγματα. δε θέλω να κουράσω. Ένα βασικό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι η 2η ΥΠΕ πέρα από τον Πειραιά είναι μια τεράστια υγειονομική περιφέρεια. Θα ήθελα να πω π.χ. μία από τις πολλές απορίες είναι ότι γράφει θα υπάρχουν συνεργασίες με συλλόγους, ΚΕΠ Υγείας, θα ήθελα να μάθω αν έχουν ερωτηθεί και με ποιον τρόπο θα συνεργαστούν. Γράφει για μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, χορό της τράτας, κλπ πώς θα γίνει αυτό το πράγμα; Μου φαίνεται πολύ έκθεση ιδεών, είναι πραγματικά ωραία, όσο τη διαβάζεις δημιουργούνται περισσότερα ερωτήματα. Είναι λογικό να υπάρχουν επιφυλάξεις και αντανακλαστικά που ξυπνούν σε όλους μας, γράφει για την ΑΜΚΕ Εκκλησία της Ελλάδος, με ποια χαρακτηριστικά ο δήμος μας είναι ο πιο ενδεδειγμένος δήμος της Ελλάδας; Με ποια κριτήρια; Τι έχουμε εμείς; Είναι πάρα πολλά και είμαι τελείως καλοπροαίρετος. Δεν νομίζω πως ό, τι μας χαρίζεται, είναι καλό. Πρέπει να έχουμε μια κριτική στάση. Θεωρώ την εισήγηση εξαιρετικά πρόχειρη, θα πρότεινα την αναβολή της και την καλύτερη τουλάχιστον διατύπωση γιατί τα περισσότερα θέματα δεν απαντήθηκαν αλλά μας τα είπε ο κ. Κούτας, τον θεωρώ αξιόπιστο, αλλά αυτά που ερωτήθηκαν είναι θεμελιώδη θέματα που δεν αναφέρονται. Είναι μεγάλο το μέγεθος του εγχειρήματος. Μαζεύονται αρκετοί προβληματισμοί και συμπτώσεις προτείνω την αναβολή. Θα πρότεινα να φτιαχτεί μια νέα εισήγηση για να καλυφθούν αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης και κάποιων της συμπολίτευσης για να μπορέσει όλο αυτό να ορθοποδήσει».

Στη συνέχεια της συζήτησης, ο Σωτήρης Πιλίλης ανέφερε ότι «είμαστε θετικά διακείμενοι σε κάθε δομή που προάγει τη δημόσια υγεία. Εκφράσαμε προβληματισμούς. Υπάρχουν τέτοιες υπηρεσίες και καλύπτονται από τον ΕΟΠΥ. Είναι μεγάλο το θέμα και Γολγοθάς για τις οικογένειες, όμως αξιολογούνται και υπάρχει κάλυψη για τέτοιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Και τότε (σ.σ. για την παραχώρηση του κτιρίου που προοριζόταν για γηροκομείο) υπήρχε επιχείρημα ότι είναι δωρεάν, αλλά ό, τι είναι δωρεάν, δεν το δεχόμαστε άκριτα. Ό, τι είναι τζάμπα, δεν μπορεί να το δέχεται η διοίκηση άκριτα. Υπερψηφίζουμε με τις όποιες επιφυλάξεις».

Ο Άγγελος Μακρυγιάννης ανέφερε τα εξής: «Έχω ήδη αποκρυσταλλώσει από την εύρυθμη λειτουργία του πρώην γηροκομείου μας και το πόσο συντονισμένα αθόρυβα και επαγγελματικά λειτουργεί νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία χωρίς να γνωρίζω του να γίνει ανακαίνιση σε κτίριο που σήμερα θεωρώ ότι είναι εγκαταλελειμμένο για να το δίνει δωρεάν ο ιδιώτης πάει να πει ότι το κτίριο δεν χρησιμοποιείται και βλέποντας στον ορίζοντα μία επισκεψιμότητα γιατί δεν είναι μόνο τα παιδιά αλλά και οι συνοδοί τους, όπως και το πολύ σημαντικό γιατί νομίζω ότι ενώ όλοι ζητάμε δεξιά αριστερά να βρούν οι νέοι επιστήμονες εργασία και να μην ταξιδεύουν καθημερινά, όλα αυτά μαζί και θα με συγχωρέσει ο κ. Κορώσης δήμος δεν είναι μόνο η δημαρχεία αλλά όλος ο λαός. Δεν κοιτάμε τι θα εισπράξει η δημαρχεία, αλλά κοιτάμε τι θα εισπράξει όλη η κοινωνία, που εμείς εκπροσωπούμε. Είμαι θετικός χωρίς εισαγωγικά, χωρίς παρενθέσεις και θα ψηφίσω σίγουρα θετικά σε αυτή την εισήγηση, όσο και αν θα συμφωνήσω με τον κ. Πιλίλη ο οποίος δεν ήταν πέραν της πραγματικότητας, γιατί όντως είναι μια έκθεση ιδεών η εισήγηση, αλλά θα κοιτάξω τα πραγματικά οφέλη μετά από αυτή την μικρή ή μεγάλη επένδυση έχει φέρει αυτή η εταιρεία, που βλέποντας τη λειτουργία του πρώην γηροκομείου, είμαι ικανοποιημένος».

«Η ερώτησή μου είναι ευθεία όταν ψηφίσαμε για την δωρεάν παραχώρηση του πρώην γηροκομείου θέλω να μου πείτε όσοι συμμετείχατε αν ψηφίσατε ναι ή όχι, ρώτησε ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Νικολάου.

Είχατε ψηφίσει όλοι θετικά για τη δωρεάν παραχώρηση. Αν το μυαλό σας πηγαίνει οπουδήποτε, καλύτερα να πάει στα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης για τη δωρεάν παραχώρηση του πιο σύγχρονου κτιρίου που έχει στην ιδιοκτησία του ο Δήμος. Εδώ συζητάμε ότι θα συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας δομής μόνο με το όνομά μας, του δήμου. Όταν ρωτούσαμε στην προηγούμενη διοίκηση, γιατί δωρεάν παραχώρηση και όχι έστω ένα μικρό συμβολικό αντίτιμο, θυμάστε τι μας έλεγαν ο κ. Καράμπελας και οι υπόλοιποι; Ότι είναι θέμα κοινωνικής προσφοράς. Δηλαδή παραχωρήσαμε ένα κτίριο 1200 τμ. Δωρεάν για να έχουμε την κοινωνική προσφορά και τώρα που ο Δήμος δε διαθέτει ούτε ένα κτίσμα, αλλά με το όνομά του στη συμμετοχή, το μυαλό σας πηγαίνει αλλού. Εσείς είπατε τι θα κερδίσει ο δήμος; Και σας ρωτάω στη δωρεάν παραχώρηση τη δική σας ο Δήμος δεν κέρδισε τίποτα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ενώ ο δήμος δεν διαθέτει τίποτα, έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια τέτοια δομή στην περιοχή μας, η οποία κοινωνική προσφορά θα έχει και χωρίς οικονομική συμμετοχή του δήμου».

Δημήτρης Γεωργακής: «Περίτρανα δε θα χάσει ο Δήμος»

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Δημήτρης Γεωργακής επανέφερε τη συζήτηση στην προκειμένη προγραμματική σύμβαση όπου «περίτρανα, όπως είπε, δεν θα χάσει ο Δήμος». «Για την παραχώρηση του γηροκομείου είχαμε στο προηγούμενο συμβούλιο ψηφίσει όλοι «ναι» εκτός του σημερινού Δημάρχου Π. Μαργέτη.

Παρότι είχαμε αντιρρήσεις, ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Νικολάου, ψηφίσαμε όλοι για τη δωρεάν παραχώρηση του γηροκομείου για κοινωνική δομή. Πώς μπορούμε να πούμε «όχι» ενώ συμμετέχουμε ως Δήμος, ως όνομα;».

Ο Σταύρος Ν. Φωτίου, δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό Γρ. Σταμούλη, ανέφερε: «Μην κοιτάτε πίσω, αλλά μπροστά. Έκανε και λάθη η διοίκηση Σταμούλη. Το ίδιο θα κάνετε κι εσείς, αλλά κοιτάτε μπροστά. Μη λέτε συνέχεια για την προηγούμενη διοίκηση».

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη διαφορά, τόνισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Βόρδος, ότι δεν παραχωρούμε τίποτα. Δεν είναι τα ίδια να δίνεις κακώς, δωρεάν παραχώρηση σε νέο κτίριο 1200 τμ. Δεν μπορείς να εξισώνεις μια πεντακάθαρη και μια σκοτεινή συμφωνία, όπου δεσμεύθηκε το μόνο νέο κτίριο του Δήμου μας».

Την «καμπάνα» σχετικά με το κτίριο που προοριζόταν για γηροκομείο «χτύπησε» ο Αντιδήμαρχος Υγείας Σταμάτης Γεωργακής λέγοντας ότι «η διαχειριστική αρχή γιατί ζητάνε πίσω 2 εκατομμύρια ευρώ. προσπαθούμε με τεχνάσματα να καλύψουμε την ανεπάρκεια τη δική σας. Ο Δήμος θα βουλιάξει, θα είναι το τέλος του. Θα φάμε εμείς το μπαλάκι, τώρα έγινε η ανώνυμη καταγγελία. Το κτίριο απαξιώθηκε ενώ είναι στολίδι».

«Μην πάμε 200 χρόνια πίσω, είπε απαντώντας στον Αντιδήμαρχο Σταμάτη Γεωργακή ο Σπύρος Κορώσης. Ο Δήμος δεν είχε τη δυνατότητα να το δουλέψει. Το γηροκομείο ως κτίριο κατασκευάσθηκε χωρίς σοβαρή έρευνα για το αν χρειάζεται γηροκομείο. Αν δούλευε θα έβαζε «μέσα» τον δήμο. Οι υπηρεσίες που παρέχει η δομή που προτείνετε υπάρχουν παντού. Υπάρχει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού ξεκάθαρα».

Π. Μαργέτης: «Προσπαθήσαμε όλοι να δούμε ψύχραιμα, πέρα από διαφωνίες που υπήρχαν στο παρελθόν. Δεν μπορείτε να μας κατηγορείτε εκ των προτέρων για ρουσφετολογικές προσλήψεις»

«Ψηφίζεις διαφορετικά σε διαφορετικές στιγμές»

Ο Δήμαρχος Π. Μαργέτης σημείωσε ότι η προγραμματική συμφωνία συντάχθηκε έχει γραφτεί από νομικούς συμβούλους της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχολογίας με βάση την εμπειρία τους για να μοριοδοτηθεί και να κερδίσει την πρόσκληση. Ο δήμος δεν ενεπλάκη στη συγγραφή της συμφωνίας, ελέγχθηκε από τη νομική υπηρεσία του δήμου, ότι δεν προκύπτει άλλη υπηρεσία του δήμου. Δεν έχει κερδηθεί ο διαγωνισμός από αυτή τη συνεργασία, καταθέτουμε πρόταση. Το κέρδος δεν είναι του δήμου, είναι των ωφελούμενων, των δημοτών, από τη στιγμή που οι ωφελούμενοι δεν πληρώνουν.

Όσον αφορά τις προσλήψεις, είχα μειοψηφήσει και είχα εκφράσει αντιρρήσεις για τη λειτουργία του κέντρου ωστόσο προσπαθήσαμε όλοι να δούμε ψύχραιμα, πέρα από διαφωνίες που υπήρχαν στο παρελθόν.

Δεν μπορείτε να μας κατηγορείτε εκ των προτέρων για την επιστημονική επάρκεια του κέντρου αρμόδιο είναι το υπουργείο υγείας, δεν μπορούμε να παρέμβουμε στις προσλήψεις. Δεν πρόκειται να προσληφθεί κάποιος που αν δείτε κάτι τέτοιος είναι άδικο να μας ρίχνετε τέτοιο βάρος, ότι θα ζητήσουμε ρουσφετολογικές προσλήψεις».

Στην ανοιχτή διαδικασία που έγινε στο συνδυασμό της διοίκησης ως την εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα της συμφωνίας με την ΑΜΚΕ του Γ. Κούτα, αναφέρθηκε και ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Σάλτας: «Δεν θέλω να πω για την παλιά διοίκηση. Τον ανακρίναμε τον κ. Κούτα επί ώρες. Ο κ. Κούτας έχει λάβει δεσμεύσεις και για τα ΑΜΕΑ. Είναι μια ανοιχτή διαδικασία και είχαμε και διαφωνίες και εντάσεις. Πώς θα αρνηθούμε όμως σε μια δομή και δεν τη δεχόμαστε; Για ποιο λόγο; Μα θα πει δε μας ζητάει τίποτα. Ζητάει συμμετοχή του δήμου για bonus. Θέλει συμμετοχή, να φαίνεται ο Δήμος γιατί δίνει εγκυρότητα. Κύριε Κορώση να το ξανασκεφτείτε. Αν λέγαμε όχι, τι θα μας λέγατε;».

«Κάθε χρονική στιγμή υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα, τόνισε στη συνέχεια ο Δήμαρχος Παναγιώτης Μαργέτης. Ψηφίζεις κάτι διαφορετικά σε διαφορετικές στιγμές. Πρέπει να βλέπουμε τα θέματα με ψυχραιμία, αν είναι για το συμφέρον του Δήμου. Τσακωνόμαστε και είναι ευθύνη του υπουργείου Υγείας, που μοριοδοτεί την δωρεάν παραχώρηση του κτιρίου και την στήριξη του Δήμου. Το ερώτημα είναι: θέλουμε ή δεν θέλουμε αυτή την μονάδα; Λίγο πολύ όλοι συμφωνούμε, παρά τις διαφωνίες για αντιπολιτευτικούς λόγους».

«Όντως ο συνειρμός που έγινε, όλοι το ίδιο φοβηθήκαμε, ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Σταμάτης Γεωργακής. Ο κ. Σταμούλης δεν είναι σήμερα εδώ. Σκεφτήκαμε τι θα πούμε στον γονιό αυτιστικού παιδιού. Μετά από εντάσεις και προβληματισμό αποφασίσαμε να το στηρίξουμε».

Η ανακοίνωση του Δήμου Μεγαρέων

Υπεγράφη η προγραμματική συμφωνία μεταξύ Δήμου Μεγαρέων και Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Ψυχολογίας για ίδρυση και λειτουργία Μ.Ψ.Υ

Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων: «Υπεγράφη την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, η προγραμματική συμφωνία μεταξύ της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Ψυχολογίας» με νόμιμο εκπρόσωπό της τον κ. Γεώργιο Κούτα και του Δήμου Μεγαρέων με εκπρόσωπο τον δήμαρχο κ. Παναγιώτη Μαργέτη, στο πλαίσιο της υπ’ αριθ. Γ3β/Γ.Π./οικ.4557/23/01/24 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την ίδρυση και λειτουργία μονάδας ψυχικής υγείας «Κέντρο Ημέρας Αυτισμού» στον Δήμο Μεγαρέων από την ως άνω αναφερόμενη Α.Μ.Κ. Εταιρεία, με βάση το υπ. Αριθ. 5/ 12/02/24 Πρακτικό Τακτικής Συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαρέων, με το οποίο εγκρίθηκε η συνεργασία μεταξύ του Δήμου και της Εταιρείας για τη δημιουργία της Μονάδας.

Αντικείμενο της συμφωνίας είναι η σύναψη συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών, προκειμένου να αναπτυχθεί (ιδρυθεί και λειτουργήσει) στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια και συγκεκριμένα στον Δήμο Μεγαρέων Μονάδα Ψυχικής Υγείας για δημόσιο σκοπό, εφ’ όσον η Εταιρεία κριθεί ανάδοχος γι’ αυτό, στα πλαίσια της υπ’ αριθ. Γ3β/Γ.Π./οικ.4557/23/01/24 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Υπουργείου Υγείας.

Σκοπός της συνεργασίας των συμβαλλομένων μερών είναι η εξασφάλιση της πλήρους και ουσιαστικής ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ένταξης των ωφελουμένων του «Κέντρου Ημέρας Αυτισμού» στην κοινότητα μέσω της ολιστικής υποστήριξης των ατόμων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, της εφαρμογής ενός ρεαλιστικού και αποτελεσματικού θεραπευτικού σχεδιασμού για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, έτσι ώστε η παρεχόμενη ολιστική φροντίδα των ατόμων αυτών να οδηγήσει στην αποτροπή της κοινωνικής απομόνωσης και περιθωριοποίησής τους, την υποστήριξη εκείνων των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους που θα τους επιτρέπουν την κοινωνική ενσωμάτωση, ένταξή τους στην κοινότητα αλλά και την παραμονή τους σε αυτήν».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγ. Μακρυγιάννης: Πρέπει όλοι μας ενωμένοι να σταματήσουμε εδώ το κακό

Τι προβλέπεται για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα

Παρουσίαση βιβλίου στην Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάρων

Aleka Stamatiadi