ΠολιτικήΣημαντικότερα

+35% τα δημοτικά τέλη Δήμου Μεγαρέων- Δ. Γεωργακής: «Aποδοτική χρήση των τελών με παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών καθαριότητας με αποδεδειγμένο χαρακτήρα»

+35% ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε την εισήγηση της Διοίκησης

Π. Μαργέτης: «Αύξηση επιβεβλημένη, αλλά ανταποδοτική στους δημότες.

Δυστυχώς είναι μονόδρομος»

Σ. Κορώσης: «Τεράστια αύξηση που δεν αναλογεί σε αύξηση υπηρεσιών»

Με τις 17 ψήφους της διοίκησης, επί παρόντων 26 δημοτικών συμβούλων, εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 20ης Δεκεμβρίου, η αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, σε κατοικίες και επιχειρήσεις, της τάξης του +35% για το 2025 στον Δήμο Μεγαρέων.

Κύρια αιτία των αυξήσεων το τέλος ταφής για την καθαριότητα, που φτάνει τις 500.000 ευρώ, και η διαχείριση της καθαριότητας από την Διοίκηση του Δήμου. Στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Γεωργακής ανέφερε τα παρακάτω: «Αξιότιμοι συνδημότες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζουμε όλοι ότι καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός αποτελούν τις βασικότερες αρμοδιότητες και τις σημαντικότερες υπηρεσίες ενός δήμου προς τους δημότες του. Και αυτό γιατί έχουν να κάνουν με τα βασικά αγαθά της δημόσιας υγείας, της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων στις πόλεις τους.

Γνωρίζουμε όλοι, επίσης, ότι ο δήμος μας αποτελεί έναν ιδιαίτερο δήμο, με μεγάλη έκταση και πολλούς οικισμούς με υψηλές ανάγκες που διαφοροποιούνται σε διαφορετικές περιόδους του έτους, καθώς διαθέτουμε δυο σημαντικά παραθεριστικά κέντρα. Η υπηρεσία της καθαριότητας στο δήμο μας, εκτός από τα αστικά οικιακά και επαγγελματικά απόβλητα (τα οποία ανέρχονται περίπου σε 16.000 τόνους ετησίως), αφορά και σε σημαντικό μέγεθος πράσινων και ογκωδών αποβλήτων. Φέτος γίναμε όλοι μάρτυρες ενός εξουθενωτικού για τις δυνατότητες του δήμου μας, μέτρου αυτού του καθαρισμού των οικοπέδων, που είχε αποτέλεσμα να παραχθούν περί τα 10.000-15.000 κυβικά μέτρα πράσινων (κλαδεμάτων δηλαδή) αποβλήτων. Η ανταπόκριση μιας δημοτικής αρχής, στην απρόσκοπτη και αποτελεσματική, το τονίζω αποτελεσματική, παροχή υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού βασίζεται στην επαρκή ανταποδοτικότητα των τελών που καταβάλουμε όλοι ως δημότες. Η ανταποδοτικότητα, τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού δηλαδή, είναι ο πρώτος πυλώνας αποτελεσματικής λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών.

Ο δεύτερος, και σημαντικότερος ίσως, πυλώνας είναι η χρηστή και αποτελεσματική διαχείριση των ανταποδοτικών αυτών εσόδων από μια δημοτική αρχή. Άρα μιλάμε για ένα συμβόλαιο μεταξύ δημότη και δημοτικής αρχής που πρέπει να τηρηθεί και από τους δύο προκειμένου να απολαμβάνουν οι δημότες τη βασική αυτή υπηρεσία. Για να συμβεί η χρηστή και αποτελεσματική διαχείριση των τελών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σωστή κοστολόγηση των υπηρεσιών αυτών. Και σ’ αυτόν ακριβώς τον τομέα δώσαμε φέτος ιδιαίτερη βαρύτητα. Πέρα από την νομική διατύπωση των μεγεθών, καθώς οι προϋπολογισμοί μέχρι και το 2025 συντάσσονται σε ταμειακή βάση, αποτυπώσαμε το πραγματικό κόστος των υπηρεσιών, ένα γεγονός που θα εμφανιστεί το 2026 και θα επηρέαζε τα δεδομένα αρνητικά, αν δεν προχωρούσαμε από φέτος στη διαδικασία αυτή. Έτσι το πραγματικό κόστος των υπηρεσιών είναι το εξής: 5.613.000

Ταυτόχρονα τα έσοδα με βάση τους υφιστάμενους συντελεστές, ανέρχονται περίπου έως το τέλος του έτους σε 3.946.000. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν όλοι με μια απλή αφαίρεση, ότι για να μπορέσει να παρασχεθεί αποτελεσματικά είναι μονόδρομος η σημαντική αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Η απόφαση αυτή, προφανώς και δεν είναι εύκολη, προφανώς θα θέλαμε ιδανικά να μην την πάρουμε. Όμως βασίζεται σε σοβαρά, επιστημονικά και ηθικά επιχειρήματα.

Πρώτον, η ανταποδοτικότητα της υπηρεσίας βασίζεται στα εξ ολοκλήρου στα αντίστοιχα έσοδα. Άρα πρέπει να καλυφθεί από αυτά.

Δεύτερον, βασίζεται σε όσο το δυνατόν ακριβέστερες αναλύσεις που οδηγούν σε ασφαλείς εκτιμήσεις, ενώ έχουν λάβει υπόψη τα νέα αυξημένα κόστη της ενέργειας και της μισθοδοσίας αλλά και την υποχρέωση του τέλους ταφής που είναι θεσμοθετημένο από το 2021 και αποτελεί σημαντικό κίνδυνο επιβάρυνσης.

Τρίτον, το δικό μας ηθικό επιχείρημα είναι η απόλυτη δέσμευση μας, για την αποδοτική χρήση των τελών αυτών για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών καθαριότητας. Και αυτό πλέον έχει αποδεδειγμένο χαρακτήρα:

-Με την έγκριση της χωροθέτησης πράσινου σημείου. Μια έγκριση-σταθμό για το μέλλον της καθαριότητας των πόλεων μας.

-Με την οριστική απομάκρυνση 5.000 κυβικών μέτρων κλαδεμάτων και ογκωδών αποβλήτων από το περιβόητο κτήμα Καραγιάννη και την οριστική έκθεση συμμόρφωσης από την περιφέρεια Αττικής. Μόλις στους 11 μήνες διοίκησης καταφέραμε στην καθαριότητα, ότι δεν είχαν καταφέρει σε 9 χρόνια η προηγούμενη διοίκηση, η οποία προκάλεσε το αίσχος των διάσπαρτων χωματερών στον μεγαρικό κάμπο, με ότι συνεπάγεται αυτό για τη δημόσια υγεία και την ποιότητα της αγροτικής παραγωγής μας.

-Με την πρωτιά μας στην περιφέρεια Αττικής στην αποκομιδή του καφέ κάδου.

Η δέσμευση μας ότι διαχειριζόμαστε και θα διαχειριστούμε χρηστά τους φόρους των δημοτών έχει ισχυρό και αποδεδειγμένο υπόβαθρο.

Με βάσει όλα τα παραπάνω δεδομένα, εισηγούμαστε λοιπόν στο σώμα, την αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2025, σε ποσοστό 35%.

Να σημειώσουμε ότι στις περιοχές της Κινέτας και του Αλεποχωρίου, η αύξηση που εισηγούμαστε είναι της τάξης του 15% προκειμένου να διορθώσουμε μια αδικία που καταγραφόταν στα τέλη των περιοχών αυτών. Η προηγουμένη διαμόρφωση των τελών οδηγούσε σε απόκλιση 60%-70% σε σχέση με αυτούς των Μεγάρων και Νέας Περάμου, ενώ με την αύξηση αυτή, η απόκλιση μειώνεται περίπου στο 40%, που θεωρούμε πιο κοντά στην πραγματικότητα της διαφοροποίησης του κόστους λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι σας καλώ να υπερψηφίσετε την αύξηση που εισηγούμαστε και να δείξετε μια πολιτική ανδρεία που θα σας προσδώσει σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο ρόλο σας ως αντιπολίτευση».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

«Μια διοίκηση που αναλαμβάνει το βαρύ κόστος να αυξήσει τα τέλη πρέπει αυτή τη διαδικασία να τη δικαιολογήσει, τόνισε ο Σπύρος Κορώσης. Βλέπω +50% στα έσοδα και πρέπει απέναντι στους κωδικούς να υπάρχουν +50% αυξημένα έξοδα. Δεν το βλέπουμε αυτό. Πού βρίσκεται αυτό το 1,5 εκατομμύριο αυξημένα έξοδα; Βλέπω κάτι αόριστο. Τα τέλη ταφής αποβλήτων τα οποία ποτέ δεν έχουμε πληρώσει, τα χρεώνετε στον κόσμο και λέτε, αν δεν τα πληρώσουμε τα κρατάμε. Γιατί δεν κάνετε την ορθή διαδικασία; Γιατί βάζετε στον κόσμο μισό εκατομμύριο ακόμα, και όταν τα χρεώσει στο Δήμο θα τα πληρώσουμε; Γιατί τα χρεώνετε μισό εκατομμύριο ενώ δεν το πληρώνετε;

Είναι τεράστια αύξηση που δεν αναλογεί σε αύξηση υπηρεσιών. Αυξάνετε 1,5 εκατομμύριο ευρώ τα τέλη προς τους δημότες και περιμένουμε να δούμε 50% αύξηση σε παροχές προς τους δημότες, εδώ φαίνεται σαν να είναι ένα εύσχημο χαράτσι λέγοντας ότι θα μας επιβληθεί τέλος Αποβλήτων. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε κάτι τέτοιο, όχι μόνο για το υπέρογκο ποσό, αλλά γιατί δεν δικαιολογείται η αύξηση». «Δεν μπορούμε να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, απάντησε ο Αντιδήμαρχος Δημ. Γεωργακής, το πραγματικό κόστος υπηρεσίας θα ήταν 5 – 6 εκατομμύρια ευρώ τα έσοδα είναι 3.200.000. Δεσμευόμαστε ότι θα παρέχουμε απρόσκοπτα υψηλές υπηρεσίες καθαριότητας και για αυτό δυστυχώς πρέπει να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη.

«Το έγκλημα που πάει να συντελεστεί απόψε, επισκιάζει και το πνεύμα των Χριστουγέννων» ανέφερε ο Γρ. Σταμούλης. «Πόσο ανάλγητη διοίκηση και πόσο φορομπήχτες είστε, σε μια εποχή που κινδυνεύει η κυβέρνηση να πέσει από την ακρίβεια έρχεστε εσείς να βάλετε αύξηση +35% χαράτσι στον λαό που πεινάει και υποφέρει όταν εσείς οι ίδιοι για 12% μας κάνατε πανηγύρι, όταν ο δήμος ήταν υπό πτώχευση».

«Η εύκολη λύση είναι να καταλογίζεις γενικώς καμένη γη και να επιβάλεις αλόγιστα τεράστιες αυξήσεις, που νομίζω δεν έχει ξανά γίνει ποτέ τέτοια αύξηση στον Δήμο Μεγαρέων, όταν οι καταστάσεις ήταν πολύ χειρότερες και εθνικά» επεσήμανε ο Σωτήρης Πιλίλης.

«Η «αγία» αυτή ΔΕΥΑΜ κάλυπτε αυτό το κενό, ανέφερε ο Άγγελος Μακρυγιάννης, με τόσα έσοδα θα μπορούμε να ιδρύσουμε Δήμος Μεγαρέων-μπανκ, πού είναι η εξοικονόμηση από το έργο του ηλεκτροφωτισμού, με ποια ορατή ανταποδοτικότητα θα υπάρχει στους πολίτες ή στις επιχειρήσεις; Δεν μπορώ να καταλάβω ότι είναι μεγάλη επιτυχία μας ότι μαζεύουμε τα σκουπίδια.

Πρέπει με εκσυγχρονισμό να εξοικονομήσουμε, όχι να πάρουμε τον εύκολο δρόμο, ειδικά μια νέα διοίκηση. Δεν νομίζω ότι στην παρούσα φάση που θέλουμε να κάνουμε ελκυστικό τον Δήμο μας, με τέτοια αύξηση δημοτικών τελών και τέτοια εικόνα που υπάρχει, θα είναι αποτρεπτική για να έρθει οποιοσδήποτε να επενδύσει είτε στον αστικό ιστό είτε στη Βιομηχανική. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει αύξηση σε βάθος χρόνου όχι μονομερώς και μονομιάς να πάμε να κάνουμε υπερβολική αύξηση που θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα».

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Μαργέτης τόνισε ότι «Τα δημοτικά τέλη της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού είναι ανταποδοτικά. Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο νόμος του κράτους που είναι σε ισχύ λέει ότι από τα τέλη που εισπράττει ο Δήμος πληρώνονται τα έξοδα για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό. Δεν είναι δυνατόν ούτε να πάρουμε αυτά τα χρήματα να τα πάμε αλλού, αλλά ούτε και να διεκδικήσουμε πόρους. Η κοστολόγηση που έχει γίνει έχει γίνει με πολύ μεγάλη δυσκολία για να μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτή την αύξηση που μας είναι πολύ δύσκολο που φέρνουμε στο δημοτικό συμβούλιο μια αύξηση αυτού του μεγέθους αλλά δυστυχώς είναι μονόδρομος.

Σε συνέντευξη του προέδρου της ΚΕΔΕ αναφέρει ότι σε αυξήσεις που κυμαίνονται από 15% ως πάνω από 100% προβαίνουν οι περισσότεροι δήμοι της χώρας σε μια κίνηση που μπορεί να δημιουργεί αντιδράσεις σε δημότες και επαγγελματίες είναι επιβεβλημένη, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ανταποκριθούν σε δαπάνες λειτουργίας των ανταποδοτικών υπηρεσιών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας. Οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες δαπάνες των υπηρεσιών.

Δεν είναι κάτι που το κάνουμε μόνο εμείς. Γίνεται αναγκαστικά από όλους τους Δήμους γιατί πρέπει να καλυφθούν αυτά τα έξοδα που δεν μπορούν να καλυφθούν από πουθενά αλλού. Δεν μας είναι εύκολο, καταλαβαίνουμε ότι επιβαρύνουμε και τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες. Δυστυχώς όμως είναι μονόδρομος, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να βρεθούν αυτά τα χρήματα. Υπήρχε μια αύξηση του 13% το 2014 αλλά το 2025, το κόστος της υπηρεσίας είναι πολύ αυξημένο. Η αύξηση είναι επιβεβλημένη αλλά ανταποδοτική στους δημότες».

Αντιδράσεις διατυπώθηκαν από το σύνολο της αντιπολίτευσης, αλλά και από πολίτες και επιχειρηματίες που τις εξέφρασαν στην συνεδρίαση (αναλυτικότερο ρεπορτάζ στο προσεχές φύλλο).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βίντεο: ΝΕΜ-Πεντέλη

ΝΕΜ: Ντροπή, αγανάκτηση & διαστρέβλωση για μια τεράστια & πέρα για πέρα δίκαιη νίκη!

“Το εκλογικό σύστημα είναι εργαλείο, όχι αφορμή για κομματικά παιχνίδια”