ΚοινωνίαΣημαντικότερα

13 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στα Μέγαρα

 

Ενημερωτική συνάντηση για τον ιό του Δυτικού Νείλου διοργάνωσε ο Δήμος Μεγαρέων σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα.

Με τα κρούσματα να ανέρχονται στα 13, τα Μέγαρα είναι ο Δήμος με τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σε σύνολο 25 κρουσμάτων για όλη τη χώρα. Φέτος η εμφάνιση του ιού ξεκίνησε νωρίς, όπως ανέφερε η επιδημιολόγος κα. Δανάη Περβανίδου, και φαίνεται ότι θα έχει μεγάλη διάρκεια.

Η αύξηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στις κλιματολογικές αλλαγές που βιώνουμε, αλλά –σύμφωνα με τον ιατρό και εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για θέματα υγείας κ. Κωνσταντίνο Καράμπελα,  και στο γεγονός ότι οι γιατροί είναι πλέον πιο ενημερωμένοι, και προχωρούν άμεσα σε αιματολογικούς ελέγχους των ασθενών που διαπιστώνεται κάποιο από τα συμπτώματα.

Για το 80% των κρουσμάτων, η νόσος είναι ασυμπτωματική, ενώ για ένα 18-20% εμφανίζεται με πόνους μυϊκούς, αρθρώσεων, πυρετό, πονοκέφαλο, γαστρεντερίτιδα και διαρκεί 3-6 ημέρες.

Κάτω από 1% των κρουσμάτων θα αρρωστήσει βαριά, με εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.

 

Για τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν υπάρχει θεραπευτική αντιμετώπιση, ειδική θεραπεία ή εμβόλιο, και ακολουθείται μόνο υποστηρικτική θεραπεία. Η διάρκεια της νόσου είναι 2-14 ημέρες.

Στην κύρια ομιλία της, η κα. Περβανίδου εστίασε στα μέτρα ατομικής προστασίας που πρέπει να πάρει ο κάθε ένας, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα:

–  Πρέπει να φοράμε κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα).

– Να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά, τόσο για εσωτερικούς-εξωτερικούς χώρους, όσο και ατομικά, και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.

– Τοποθετούμε σίτες σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιών

– Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες και κλιματιστικά

– Λαμπτήρες κίτρινου χρώματος σε εξωτερικούς χώρους.

– Προσπαθούμε να μην έχουμε στάσιμο νερό ή να το αντικαθιστούμε συχνά ώστε να μην γίνεται εστία για τα κουνούπια.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να εφαρμόζουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, και όχι μόνο το βράδυ.

Τέλος, σχετικά με τη αιμοδοσία, η απαγόρευση που είχε θέσει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έχει αρθεί,  αλλά γίνονται έλεγχοι σε κάθε δωρητή.

 

Μάριος Ρεντίφης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές στο δρόμο προς το Συνέδριο

Σπύρος Κορώσης: Αν θέλουμε την αλλαγή, πρέπει πρώτα να τη σχεδιάσουμε

2ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών ετοιμάζεται στον Δήμο Μεγαρέων

Aleka Stamatiadi