Με τους «Δεσμώτες», ένα «ποτ πουρί» μεγάλων έργων της κλασικής αρχαίας ελληνικής γραμματείας, γιόρτασαν τα μέλη της θεατρικής ομάδας του 2ου Λυκείου της πόλης μας τα 10 χρόνια πορείας της ομάδας.
Ενώ οι μαθητές έρχονται και φεύγουν από το σχολείο κι ενώ τα χρόνια περνούν, παίρνουν απολυτήρια και συνεχίζουν είτε ως φοιτητές, είτε ως επαγγελματίες, κρατούν στις σχολικές αναμνήσεις τους στιγμές όπως αυτές που συνεργάζονται με καθηγητές, όπως οι συντελεστές της παράστασης (Κώστας Ακριβός, Ευγενία Κραβαρίτη, Χριστιάνα Ροζάκη) και με τους συμμαθητές με στόχο μια παράσταση. Η οποία κιόλας παράσταση έχει ξεπεράσει αυτά τα δέκα χρόνια τις προσδοκίες μιας εξωσχολικής παράλληλης δραστηριότητας και έχει εντυπωσιάσει, όπως έγινε και με τους «Δεσμώτες» που ανέβηκαν στο Στρατουδάκειο το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Αποδεικνύοντας ότι το σχολείο και η μάθηση δεν είναι μόνο εκατοντάδες ασπρόμαυρες σελίδες και «παπαγαλία» οι μαθητές έμαθαν για τις αρχαίες τραγωδίες μέσα από τον διασκεδαστικό τρόπο του θεάτρου, και απολαυστικό όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για το κοινό που γέμισε το Στρατουδάκειο.
Σχετικά με τους «Δεσμώτες» που ανέβασαν φέτος οι μαθητές του 2ου λυκείου, στην αρχαία Αθήνα, κάθε χρόνο στα Μεγάλα Διονύσια γίνονταν δραματικοί θεατρικοί αγώνες. Οι διαγωνιζόμενοι ποιητές υπέβαλαν στους αρμόδιους τα έργα τους και εκείνοι διάλεγαν τρία έργα για να παρουσιαστούν. Στον κάθε ποιητή έδιναν ένα χορηγό, ο οποίος ήταν ένας πλούσιος που αναλάμβανε όλα τα έξοδα της παράστασης. Τους ηθοποιούς τους πλήρωνε η πολιτεία. Κάποια χρονιά όμως προέκυψε ένα μεγάλο πρόβλημα. Λόγω της κακής διαχείρισης, τα ταμεία της πόλης άδειασαν και χρήματα δεν υπήρχαν. Έτσι κάποιοι ηθοποιοί επιχείρησαν να παρουσιάσουν μια κοινή παράσταση με τρεις διαφορετικές ομάδες, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τη χορηγία. Αποφασίζουν η κάθε ομάδα να παρουσιάσει αποσπάσματα από διάφορα έργα και στο τέλος οι κριτές να κρίνουν ποιο είναι το καλύτερο.
Έτσι οι μαθητές παρουσίασαν αποσπάσματα από τον «Ηρακλή Μαινόμενο» του Ευρυπίδη, τη Μήδεια του Ευρυπίδη, τη Μήδεια του Μποστ, την Αντιγόνη του Σοφοκλή, τις Όρνιθες του Αριστοφάνη, την Αμοίρου Οδύσσεια του Ντ. Σπυρόπουλου.
Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με χορηγία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Λυκείου και έπαιξαν οι: Κιόσα Αρμάντο, Κόκκαλη Κυριακή, Κοπανάκη Ειρήνη, Κουμαρινού Καθολική, Κουφή Αφροδίτη, Λέλης Ιερόθεος, Λουκά Πηνελόπη, Μαρκούδη Παναγιώτα, Μέγα Αθηνά, Μητρογιώργη Αθηνά, Μίσιου Γιάννα, Μουρτζούκος Ηρακλής, Μουστάκα Νίκη, Μουστάκα Φρειδερίκη, Μπεθάνη Πέγκυ, Νούρτσε Αλέξανδρος, Νταλίπι Θεολόγος, Πανόπουλος Κώστας, Παππά Μαριλένα, Παπαγιάννη Ευτυχία, Παπαθανασίου Δέσποινα, Σακελλαρίου Δήμητρα, Σακελλαρίου Φανή, Σακερλή Δέσποινα, Σαμούρη Άννα, Στάθης Παναγιώτης, Στρατιώτη Σεμίνα, Σωτηρίου Σοφοκλής, Τσικαλάς Νίκος, Τσιούνης Κώστας, Τσιώτα Τερψιθέα, Χατζημελετιάδη Κλεονίκη. Τις χορογραφίες έκανε η Ολυμπία Μπεναρδή και συντελεστές της παράστασης οι: Κώστας Ακριβός, Ευγενία Κραβαρίτη, Χριστιάνα Ροζάκη